I helgen hade vi pasta med kyckling och ädelostsås och till detta passar det ypperligt med baguette att doppa i den härliga såsen. Jag letade en bra stund innan jag hittade recept på en ljus baguette som såg mjuk och fin ut, de flesta jag hittade var allt för grova för att passa till det jag sökte. Efter ett tag hittade jag detta receptet hos Zeina Mourtadas blogg Zeinas kitchen och resultatet blev precis så bra som jag ville.

3 dl vatten
cirka 7 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 tsk torrjäst eller 25 gram färsk jäst

Pensling
Äggula
1 msk vatten

Lös upp jästen i ljummet vatten och låt det stå i 10 minuter, häll i socker, salt samt mjöl och knåda degen ordentligt. Tillsätt mer mjöl om degen blir för kladdig. Knåda degen med maskin i 10 minuter så du får en smidig deg. Forma degen till en boll, ringla olivolja över degen och i en bunke. Lägg i degen, täck med plastfolie och jäs i kylen över natten eller 1 timme i rumstemperatur.

Förbered en plåt med bakplåtspapper, klipp 2 eller 3 smala remsor och lägg de bredvid plåten.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och platta till den med handen. Skär ut 2 eller 3 lika stora bitar (beroende på hur stora bröd du vill ha). Kavla ut en bit till en avlång platta, cirka 20 x 35 cm, och rulla sedan degen från långsidan precis som man gör med kanelsnäckor. Lägg första rullen mitt på bakplåtspappret på plåten och lägg de urklippta bitarna bredvid. Gör samma sak med de övriga degbitarna och lägg de på de utklippta bitarna. Lägg två kavlar i ytterkant och se till att baguetterna inte ligger kloss i kloss utan kan jäsa lite. Täck plåten med bakduk och låt baguetterna jäsa i 45 – 60 minuter.

Värm ugnen till 200°, blanda äggulan med vatten, snitta baguetterna med en vass kniv och pensla sedan ovansidan med äggula. Äggulan ger en fin färg och skorpa på brödet. Plocka bort kavlarna och placera plåten mitt i ugnen i cirka 20 – 25 minuter.
Ta ut och låt de svalna på galler utan att de täcks med en bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift