Nytt recept på formfranska/rostbröd och denna gången med mindre jäst, mindre socker och bara en jäsning. Receptet hittade jag på Fredriks fika och resultatet blev väldigt välsmakande och gott, perfekt när man kan minska ner på mängden socker i brödet. Jag gillar att använda kall degvätska så jästiden skiljer sig lite från receptet jag skriver här och det som finns i länken.

2 ½ dl kallt vatten
2 ½ dl kall mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk strösocker
25 gram rumsvarmt smör
12-13 dl vetemjöl

Klä 2 formar på 1 ½ liter med bakplåtspapper, blanda vatten, mjölk och jäst och rör om tills jästen lösts upp. tillsätt salt, socker, smör och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5 minuter i maskin när degen släpper från kanten. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Forma de till limpor och lägg i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa i formarna tills de är dubbelt så stora, de är lagom att baka av när de täcker hela formen. Sätt ugnen på 200° och låt den bli riktigt varm.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön, jag gillar att blanda blåa och vita vallmofrön. Gräddas i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter, tills de fått fin färg. Låt bröden vila i formen i 10 minuter innan du tippar ut dem, låt de sedan svalna helt innan du skivar upp brödet.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift