Söndag igen och dags att baka lite frallor till veckans frukost på jobbet, dessa hittade jag på Victorias provkök och de såg verkligen lovande ut. Dessutom med havregryn. råg och vetemjöl special kändes det som frallor helt i min smak. Degen var lite väl kladdig efter jäsningen så jag fick inte till några snygga frallor utan det blev jättefrallor. Så stora att man klarar sig nog med en fralla om dagen. Vanan trogen så använde jag kall degvätska och lät degen jäsa längre istället.

40 gram jäst
5 dl kallt vatten
½ dl naturell rapsolja
2 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 ägg
1 dl havregryn
2 dl rågmjöl
cirka 9 1/2 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, sirap, ägg, havregryn och rågmjöl. Rör om så allt blandas och sist tillsätter du vetemjöl, lite i taget tills du får en fin deg. Knåda degen en stund och låt den jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek.

Forma degen till en limpa och skär i lagom stora bitar, forma till lite avlånga bröd. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön på bröden (det går även bra med chiafrön eller vallmofrön).

Grädda i cirka 10 minuter, frallorna ska få en fin färg och tiden beror på vilken ugn du använder samt storleken på bröden så håll koll.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift