Ett nytt recept på tekakor som jag bara var tvungen att testa, visserligen med rätt mycket smör i men de blev verkligen goda och underbart fluffiga. Jag valde att göra receptet på kall degvätska som jag brukar göra, jag tycker det blir mer smak i brödet om man jäser det längre. Jag tyckte degen blev för lös med bara 13 dl vetemjöl så jag knådade in allt mjölet innan jäsning, det fungerade perfekt då tekakorna blev väldigt fluffiga och välsmakande. Receptet kommer från bloggen Lätta och goda recept.

50 gram jäst
5 dl kylskåpskall mjölk
3 msk sirap
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt

Finfördela jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sirap, salt, äggula samt mjölet och börja knåda degen. Tillsätt smöret i klickar och arbeta sedan degen kraftigt i 5 minuter (jag valde att knåda den dubbla tiden för att få bra glutentrådar). Täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite, dela degen i 20 lika stora delar och forma de till bollar. Låt de ligga till sig i 5 minuter på bakbordet. Kavla ut de till runda kakor som är cirka ½ cm tjocka, nagga de med en gaffel och lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Låt de jäsa i 30-45 minuter, sätt ugnen på 250° (min går bara till 225° så sätt ugnen på så hög värme som det går) efter halva jästiden.

Grädda de mitt i ugnen i 6-8 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift