Sommar, semester och barnen har sommarlov, vad kan man göra som är både gott och någorlunda enkelt? Barnen ville idag ha pannkakor till middag men jag ville testa göra något nytt och jag såg detta receptet på Facebook under helgen. Så det fick bli fluffiga plättar från Lindas Bak- & matskola, hon kallar de pannkakor men jag föredrar att kalla de plättar *(de ser visserligen ut som amerikanska pannkakor). Extra viktigt att vispa äggvitan hårt och sedan vända in den i smeten försiktigt.
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 ägg (dela vitan och gulan)
Vispa ihop vetemjöl, salt, bakpulver och mjölk i en bunke, separera äggvitorna och äggulorna från varandra. Tillsätt gulorna i smeten och blanda, vispa sedan äggvitorna till en vitt, hårt skum. Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten, det är de uppvispade äggvitorna som gör att pannkakorna blir fluffiga under stekningen. Värm upp en stekpanna på medelvärme, smält en klick smör i den. Dosera smeten till rundar i stekpannan och låt plättarna steka någon minut på varje sida, tills de får en gyllenbrun färg. Servera gärna med vispgrädde och bär eller sylt.