När jag växte upp gjorde min mamma alltid fläderblomssaft, hon saftade från och till en massa andra varianter med men den jag minns bäst och som ingen av kompisarnas mammor gjorde var just fläderblomssaften. Detta receptet hittade jag på ICA.se, det finns säkert massvis med olika snarlika varianter på andra webbsidor med.

25-30 stora fläderblomsklasar
2 citroner
1 ½ liter vatten
1 ½ liter socker
1 msk citronsyra

Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt de rinna av, skölj sedan citronerna i ljummet vatten och skär de i skivor. Varva blomklasar och citroner i en bunke. Koka upp vatten, rör ner socker och rör om tills det har lästs upp. Häll i citronsyra och häll sedan direkt den kokheta sockerlagen över fläderna och citronerna. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat, täck bunken och låt stå i kylskåpet i 2-3 dygn.

sila saften och häll upp i väl rengjorda flaskor, förvaras kallt.