Efter felräkning på mängden potatismos som skulle gå åt till familjen på middagen hade jag en hel matburk full med potatismos. Jag hatar att slänga mat även om den blir kompost, så vad kan man testa att laga med överbliven potatismos? Jag har ett par gånger försökt utan någon framgång att steka potatisplättar på potatismos så jag ville testa något nytt. Efter en koll i frysen hittade jag fryst torsk och började leta efter recept på fiskgratänger, detta enkla men mycket välsmakande hittade jag på ICA.se.

400 gram färska eller frysta fiskfiléer
1 tsk salt
1 msk olja
2 msk mjöl
2 dl fiskbuljong (vatten + tärning)
1 dl mjölk
1 äggula
1 dl riven ost
½ dl fryst hackad dill

Sätt ugnen på 175°, skölj de färska filéerna eller tina de frysta filéerna så det går att ta isär dem. Lägg fisken i en smord ugnssäker form, salta. täck formen med folie och koka fisken i ugnen i cirka 10 minuter. Häll av fiskspadet.

Fräs ihop olja och mjöl, späd med buljongen och mjölken under omrörning. Låt såsen kok i 3-5 minuter, smaka av med salt och peppar. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt äggula. ost och dill. Rör om så allt blandas och osten smälts innan allt hälls över fisken.

Tillaga potatismos som sedan spritsas runt kanterna på formen, gratinera i ugnen i cirka 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift