Kärt barn har många namn då dessa bullar även kallas vegabullar och örfilar. På finska heter de Korvpuusti och det betyder slag i ansiktet, kanske efter utseendet på bullarna. Degen i sig är en helt ordinär bulldeg som bakas på vetemjöl special, jag valde att byta ut den mot mitt standardmjöl när jag bakar bullar – Ramlösakvarns Manitoba cream, i övrigt helt enligt receptet som jag hittade via Facebookgruppen KAKBURKEN och är postat på Zeinas kitchen.

150 gram rumsvarmt smör
5 dl ljummet mjölk (37°)
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
14 – 16 dl vetemjöl special (jag bytte till Manitoba cream mjöl)

100 gram smör
1 msk kanel
1 dl strösocker

Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt, kardemumma och mjölet, lite i taget. Degen ska bli smidig och lättarbetad, hellre lite kladdig än för kompakt. Arbeta degen kraftigt i 5 – 10 minuter och täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa i 30 minuter.

Sätt fram smöret så det får rumstemperatur och blanda kanel och socker

Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i lagom stora bitar och kavla ut en del till en rektangulär platta. Bred på smör och strö över kanelsocker ovanpå. Rulla ihop till en rulle- OBS Rulla den hårt! – och skär ut trekanter i rullen. Ställ trekanterna på bakbordet med spetsen uppåt och tryck ner spetsen ordentligt med fingret. Flytta över bullarna till en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 45 minuter.

Värm ugnen till 225°, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 – 10 minuter och låt de svalna under bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift