Detta är en rätt vi kunde köpa i personalmatsalen ibland på mitt förra jobb, alltid med pannbiff och bacon till. När jag började kolla upp recept till dagens middag visade det sig att det skulle vara oxfilé eller annan fin biff och att det är Närkes landskapsrätt. När man gör den på pannbiff kallas det tydligen för dansk skomakarlåda istället. Oavsett vilket blev resultatet väldigt lyckat och detta kommer att lagas fler gånger hemma hos familjen Bråberg. Receptet hittade jag på coop.se, jag gjorde dock en liten ändring då jag varken hade purjolök eller spenat hemma. Jag valde att skära lökringar som jag brynt tillsammans med baconet. Jag ändrade även i tillagningen då jag gjorde dubbel sats med biffar så de fick stekas färdigt i ugnen, jag skriver receptet som jag ändrade det.

1 dl mjölk
4 msk ströbröd
500 gram köttfärs
2 ägg
½ tsk svartpeppar
1 ½ tsk salt

1 paket bacon
1 gul lök

Gör potatismos så det finns klart samtidigt som biffarna, jag använde mitt standardrecept. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, tillsätt köttfärs, ägg, salt och peppar, sätt ugnen på 200°. Se till att allt blandas ordentligt och forma sedan biffar, lättast är att slöja händerna under kallt vatten med jämna mellanrum så fastnar inte smeten i händerna så mycket. Hetta upp olja i en stekpanna och stek de 2 minuter på varje sida, lägg de sedan i en långpanna och stek färdigt de i ugnen (cirka 5 minuter). Samtidigt som biffarna steks färdigt i ugnen hackas bacon i cm breda bitar och löken skivas till lökringar. Detta steks tills bacon fått färg och löken är lite lagom mjuk i fettet från biffarna.

Lägg först en relativt stor klick potatismos på tallriken, lägg biffen på toppen och sprid bacon och lök runt om och lite över biffen innan rätten serveras.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift