För vår familj är rödkål och då speciellt dansk rödkål ett måste på julbordet. Vi bor i Halland och här är det grönkål som folk pratar om, en rätt som vi inte har på julbordet hos oss. Vi föredrar den danska versionen som är lite grövre hackad och inte innehåller sirap, receptet hittade jag denna gången på bloggen Susie i köket. Resultatet blev en lite syrligare rödkål än den man köper i butiken, ett välsmakande och trevligt tillbehör till julbordet.

1 rödkålshuvud (1,5-2 kg)
1-2 msk smör
4,5 skalade urkärnade äpplen
1 skruvkork ättika
! dl svart vinbärssaft
Salt
Vitpeppar
1 tsk strösocker

Strimla kålen fint och dela äpplena i små tärningar. Smält smöret i en stor gryta och häll i kål och äpplen. Låt kålen mjukna något, rör om då och då. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt puttra på svag värma under lock i cirka 1 timme. Titta till den då och då och rör om, smaka av och krydda eventuellt mer, serveras varm eller låt den svalna och frys in den för senare tillfällen.