Ett avlångt bröd som ser ut som en lite större fralla, gärna med hård skorpa och mjukt innankråm, påminner lite om en surdegsfralla i textur och smak. Ciabatta är italienska och betyder “toffel” och när man ser formen på ciabatta förstår man liknelsen. Brödet ska jäsa länge för att få till den underbara texturen och göras med fördeg som ska jäsa 2-12 timmar i rumstemperatur, jag hade en totaljästid på 18 timmar innan utbak och efter det 90 minuter till innan gräddningen. Fördegens uppgift är att förhöja smaken, ge mer volym och förlänga hållbarheten på brödet. Receptet hittade jag i bloggen Zeinas kitchen när jag letade efter andra italienska recept.

Fördeg
½ tsk torrjäst elelr en liten bit färsk jäst
1 dl ljummet vatten
1 ½ dl vetemjöl special.

Degen
4 dl ljummet vatten
5 dl durumvete, jag hade ingen durumvete hemma utan valde att använda Tipo “00” istället
5-6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja
2 tsk torrjäst eller 25 gram färsk jäst + 3 msk ljummen mjölk eller vatten

Blanda alla ingredienser till fördegen tills du får en lös smet och täck sedan bunken med en plastpåse. Låt den stå i rumstemperatur i 2-12 timmar. Ju längre den får stå desto mer “liv” blir det i den.

Lös upp jästen med ljummen mjölk eller vatten och låt den stå i 5 minuter. Tillsätt sedan alla ingredienserna till degen förutom saltet, fördegen ska med blandas i detta skede. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin i 5 minuter, degen ska vara kladdig. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 2-3 minuter. Täck bunken med plastpåse och låt den jäsa i 1-1 ½ timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Jag jäste degen i 4 timmar i kylskåpet och sedan 1 timme i rumstemperatur. När degen jäser i kylskåpet måste man se till att täcka bunken ordentligt med plastpåse så inte degen torkar ut.

Stjälp upp degen försiktigt på ett ordentligt mjölat bakbord, degen kommer att vara mjuk och elastisk. Knåda inte degen utan dela den i 2 lika stora biter, om degen fastnar i degskrapan (eller vad du använder att dela degen med) skölj av den i kallt vatten så släpper egen lättare. Antingen formar du 2 limpor eller så skär du ut 12 frallor. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och täck med bakduk, låt bröden jäsa i 1 ½ timme.

Värm ugnen till 225°, grädda bröden mitt i ugnen, frallor i cirka 15 minuter och limpor i cirka 25 minuter. Låt de svalna på galler utan att täckas med bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift