En tårta gjord efter födelsedagsbarnets önskemål till 100 % innebar denna gången en hjärtformad tårta med chokladtårtbotten. Vaniljkräm och banan/jordgubbar som fyllning, rosa smörkräm att spackla med och sedan strössel och jordgubbar på toppen. Receptet på chokladtårtbotten hittade jag på Nadjaskitchen, vaniljkrämen kommer från ICA och smörkrämen kommer från Alla Goda ting. Slutresultatet blev kanske lite för sött och barnen skrapade av smörkrämen och åt resten, detta var andra gången jag försökte mig på att göra en tårta med smörkräm och jag får nog öva mer för att få till fina goda tårtor.

Chokladtårtbotten enligt detta recept
Vaniljkräm enligt detta receptet
Smörkräm
200 gram mjukt smör
Cirka 4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
¾ dl kokande vatten
Hushållsfärg

Koka upp vattnet, vispa smöret med florsocker och vaniljsockret tills det blir riktigt krämigt. Häll i ett par droppar hushållsfärg för att få rätt färg och sedan vattnet i en stråle samtidigt som du vispar med elvisp, lite i taget. Fortsätt tills du får en konsistens som du är nöjd med, allt vatten behöver inte användas.

Dela tårtbotten i tre delar, montera den med första fyllningen av vaniljkräm och sedan andra fyllningen en blandning av mosade bananer och jordgubbssylt. Ställ tårtan i kylen så den blir lite kall innan spacklingen.

Första omgången med smörkräm är lite annan än de följande, här gäller det att se till att eventuella smulor inte kommer ut i den yttre smörkrämen. Jag tog ungefär en tredjedel av smörkrämen och hade den i en separat bunke till första varvet. Detta varv brukar kallas “crumbcoating” och ibland försegling. Det viktiga här är att redskapen tvättas eller byts inför nästa varv för att slippa få med smulorna. Lägg på ett tunt lager smörkräm runt tårtan och på toppen, sätt sedan tillbaka tårtan i kylen i cirka 30 minuter så den blir kall igen och släng eventuella rester av den delen smörkräm.
Ta fram tårtan och gör nya lager så länge det finns smörkräm kvar och kyl ner tårtan mellan varven. Jag sparade en liten slatt smörkräm för att spritsa en liten kant på toppen så inte strösslet skulle trilla ner över kanten.

Dekorera tårtan så som du vill ha den, en kul effekt kan vara att ha olika färger på smörkrämen när man dekorerar toppen eller använder frukter som dekoration. Valet är fritt och helt upp till dig som monterar tårtan.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift