En fin klassisk kaka som är hur lätt som helst att baka och som jag hittills aldrig har misslyckats med. Kakorna blir precis lagom hårda och knapriga och är ett minne från barndomens fikastunder hos far- och morföräldrar. Receptet jag använder kommer från underbara Birgitta Rasmusson, allas vår kakdrottning. Perfekta att ha i frysen att plocka fram när det kommer någon fikasugen vän på besök.

5 dl vetemjöl
2 ½ dl strösocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 gram smör
1 ägg

Sätt ugnen på 200°, lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål. Tillsätt smöret samt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 6 delar, forma de till fingertjocka längder och lägg på en en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna med fingrarna och pensla med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Låt längderna svalna något och skär de sedan i cirka 2 cm breda sneda bitar.