Eller som min kollega säger, fredagskaka. Kärt barn har många namn och denna kaka som jag bakade för första gången idag var verkligen en helt fantastisk kaka. Hela familjen älskade den och är en perfekt kaka att bjuda gäster på då man blir proppmätt bara på en liten bit. Receptet kommer från boken Långpannans lov av Anna Braw och det är ett recept som kommer från Helene Wikell i Klasentorp i Småland. Anna Braw har skrivit en del kokböcker och för det mesta med långpannan som redskap. Jag kommer försöka leta upp denna boken och reste i hennes serie då jag gillar att baka och laga mat i långpanna

4 ägg
6 dl strösocker
150 gram mjukt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Glasyr
200 gram kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
75 gram smör

Sätt ugnen på 200°, vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner det mjuka smöret i klickar. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner de i smeten. Blanda till en jämn smet och bred ut i en långpanna med bakplåtspapper (jag använde en lite mindre form för att få en lite tjockare botten). Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Blanda glasyren i en kastrull och när den är blandad ska den sjuda på svag värme i 5 minuter. Bred smeten över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills ytan är ljusbrun. Låt kakan kallna ordentligt innan den skärs i bitar.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift