När jag gjorde tårta till lilla dotterns födelsekalas igår blev det rätt mycket kvar av frostingen som jag spacklade tårtan med, jag gillar inte att slösa med mat och funderade direkt hur jag skulle kunna ta till vara på frostingen som blev över. Barnen gillar rulltårta så jag började snabbt tänka i de banorna, tårtan hade chokladbotten så en chokladrulltårta skulle kanske fungera bra till resterna. Den vanligaste chokladrulltårtan fylls med smörkräm och jag gillar inte direkt den fyllningen, så detta blev min version av ett recept från recept.se

Botten
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning
2 dl vispgrädde
40 gram färskost
½ dl florsocker
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 250°, vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda resterande ingredienser och sikta ner i smeten under försiktig omrörning. Bred ut smeten jämnt på långpanna med bakplåtspapper (bred ut den något mindre än plåtens storlek).
Grädda i 5-7 minuter, tills rulltårtan precis har stannat, stjälp upp den på ett sockrat papper. Lägg en fuktig urvriden handduk över och dra försiktigt loss bakplåtspappret rulltårtan bakades på. Jag brukar lägga en torr bakduk över och rulla ihop rulltårtan så dan svalnar i rullat format, känns som den har mindre tendens att spricka om man gör så.

Viska grädden hårt, blanda i färskost, florsocker och vaniljsocker tills du får en jämn kräm, bred ut den på rulltårtan och rulla samman den med hjälp av papper, låt rulltårtan vila i kylen innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift