Vi funderade länge på vad vi skulle ha som efterrätt till vår påskbuffé men förra helgen såg vi Per Morberg göra chokladmousse och barnen blev väldigt nyfikna på det var. Så det fick bli Per Morbergs chokladmousse på hallonspegel till efterrätt, jag och mista dottern slog våra kloka huvud ihop och hon fick välja om hon ville ha mörk choklad eller ljus och valde den ljusa på 37 %. Resultatet blev en ljusare mousse med lite sötare smak vilket barnen gillade, för min del hade det nog varit bättre med lite högre halt kakao. Som tur är bröt hallonspegeln av det söta så slutresultatet blev väldigt gott, receptet hittade jag på Vin & matguiden

120 gram mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
5 droppar konjak, rom eller liknande (detta valde jag bort)

300 gram hallon
2 dl vatten
1 dl strösocker

Riv eller finhacka cirka 20 gram av chokladen och ställ undan till garnityr. Bryt resten av chokladen i bitar och lägg dem i en djup tallrik, ställ tallriken över en liten kastrull med kokande vatten och låt sjuda några minuter tills chokladen har smält.
Vispa grädden i en bunke, men inte för hårt. Moussen kan bli grynig om man vispar för mycket!
Ta bort tallriken från kastrullen, rör ner gulorna, några droppar konjak eller annan spritsort och några matskedar av den vispade grädden, i chokladen. Rör tills blandningen är slät, vänd ner chokladsmeten i resten av den vispade grädden.

Ställ moussen i kylen och låt stelna, det tar 2–3 timmar.

Koka upp hallon, vatten och strösocker i en kastrull, kör såsen i mixer och sila av kärnorna.

Skeda upp hallonsåsen på tallrikar, forma ”ägg” av moussen med en sked doppad i vatten och lägg dem på hallonspeglarna. Strö över riven choklad.