Förra helgen pratade vi om vilka rätter jag skulle laga denna helgen som vi brukar göra, frun villa ha fläsk med löksås och då kontrade jag med fläsk och bruna bönor. Barnen ville gärna ha bruna bönor då de hade ätit det på förskola och skola och gillade det, frun var lite mer skeptisk så det blev både bruna bönor och löksås idag. Receptet kommer från Lantmännen och deras Go Green och det är den klassiska versionen av receptet som smaksätts med sirap och ättika.

2 dl torra bruna bönor
8 dl vatten
1 msk sirap
1 msk ättika 12 %
1 msk potatismjöl
Salt och peppar

Skölj bönorna och blötlägg de i cirka 12 timmar, häll av vattnet och häll bönorna i en gryta. Tillsätt vatten och salt, låt koka på medelvärme under lock i cirka 1 timme, späd med mer vatten om det behövs och rör om.
Smaksätt med sirap, ättika, salt och peppar.
Rör ut potatismjölet med lite vatten och rör ner i grytan tills du når den konsistens du önskar. Låt det koka ihop i ytterligare cirka 10-15 minuter.

Servera med knaperstekt fläsk och kokt potatis.