Brioche är ett bröd från Frankrike som är väldigt lätt och luftigt, för att få till det behövs lite speciell bakningsteknik. Degen kådas först kraftigt i ett par minuter, efterhand tillsätts smör som knådas in i degen och sedan jäser man degen i kylen under lång tid. Receptet hittade jag på köket.se och det är Johan Sörberg som har lagt upp det, jag et inte om det har förekommit i Hela Sverige bakar men det skulle inte förvåna mig om så vore fallet. Johan bakar i ringar som står på en plåt, jag har inte det utan tog två av mina muffinsformar istället. De flöt ut lite mer än de som Johan gör men smaken satt verkligen perfekt.

480 gram ägg
40 gram jäst
800 gram vetemjöl
20 gram salt
80 gram strösocker
560 gram smör, kallt

Blanda alla ingredienser i en bunke förutom smöret, rör om och knåda minst 5 minuter. Tärna det kalla smöret och blanda lite i taget i degen. Fortsätt knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Ta upp degen och vik in den till en bill, lägg tillbaka den i bunken och plasta bunken. Placera bunken i kylen över natten.

Ta fram degen och dela den i passande storlek, rulla till bollar och lägg i formar. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme, sätt samtidigt ugnen på 190°.

Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda i 10-12 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift