Jag har länge tänkt att jag ska börja försöka sätta egna degar till de bröd jag bakar och detta är mitt första försök. En mjuk ljus fralla som är gjord på kall degvätska och ett lite dyrare mjöl (Rustique från Ramlösa kvarn som är ett stenmalet siktat vårvetemjöl). Jag använde lite sirap som sötning och extra energi till jästen och hade i både vatten och mjölk i degen. Jag har ett par till saker jag tänkt prova om de fungerar bra i brödbak antingen som limpor eller frallor.

50 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
2 tsk salt
3 msk ljus sirap
780 gram vetemjöl special
50 gram smör, rumstempererat

Smula ner jästen i en bunke och häll på vatten och mjölk, blanda tills jästens lösts upp. Häll i salt, sirap, smöret delat i mindre kuber och till sist mjölet. Knåda degen i cirka 5 minuter så det blir en smidig deg med bra glutentrådar. Täck med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i lagom stora bitar som rullas till bollar. Bollarna placeras på en plåt med bakplåtspapper och får jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft) efter cirka 10 minuter och när frallorna jäst färdigt penslas de med uppvispat ägg eller vatten och gräddas sedan i 6-8 minuter.

Låt frallorna svalna på galler innan de paketeras.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift