Jag försöker lära mig laga mer vegetarisk mat och söker runt på de bloggar jag brukar hitta bra recept. Efter en dels letande hittade jag detta receptet på Zeinas kitchen på en gratäng med blomkål och purjolök som lockade mig. Resultatet blev en helt perfekt gratäng som jag kommer att göra fler gånger, både när vi ska äta vegetariskt men även som bas för att ersätta vanlig potatisgratäng.

2 st färska blomkålshuvuden (eller 1 kg djupfryst blomkål)
1/2 purjolök
250 gram riven ost
4 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk mjöl
1 grönsaksbuljongtärning

Strimla purjolöken och ställ den åt sidan. Dela blomkålen i stora buketter om du använder färsk. Koka upp lättsaltat vatten och häll i färska eller djupfrysta blomkålsbuketter. Låt koka i cirka 5 min (tills de mjuknar) och sila av ordentligt.
Blanda mjölk, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, när såsen börjar tjockna smular du i buljong och efter det vänds riven ost i. Spara lite ost till garnering. Smaka av såsen med lite svartpeppar. Lägg blomkål och purjolök i en form, häll över såsen och strö på lite ost. Baka mitt i ugnen i cirka 20 min på 200°.
Ta ut och låt gratängen svalna lite innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift