Efter jag hittade en stor spann med perfekta stora blåbär i lokala butiken var jag bara tvungen att leta upp recept att baka med blåbär. Resultatet blev dessa blåbärs muffins och en mer vanlig modell. Receptet kommer från Jennys matblogg

Muffinssmet
50 gram smör
1 dl mjölk
1 ägg
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Blåbär

Vaniljfyllning
1 dl mjölk
5 msk marsanpulver

Crunchet
30 gram smör
1 dl havregryn
¼ dl vetemjöl
½ dl strösocker

Sätt ugnen på 200° och börja nypa ihop ingredienserna till crunchet. När det har blandats ordentligt ställs den kallt och mjölken och marsanpulver blandas till en krämig konsistens. Här får man testa sig fram, i receptet stod det 6 – 8 msk men redan vid 6 msk blev min vaniljkräm för fast så jag gjorde en ny med lite mindre pulver för att få en mer lättspritsad kräm.
Smält smöret och tillsätt mjölken och dra bort kastrullen från plattan. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Blanda i mjölkblandningen och sedan siktas de torra ingredienserna i och allt blandas till en jämn smet.

Fyll formarna ungefär ¾ med smeten, fyll en sprits med vaniljkrämen och spritsa ner en eller två matskedar ner i smeten. Strö över blåbär och toppa med crunch, grädda mitt i ugnen i 18 – 20 minuter (eller tills muffinsen fått fin färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift