Jag var lite trött på att bara baka muffins med blåbär så jag började leta runt efter lite olika möjliga saker man kan göra med blåbär och läste en del om sylt och marmelad. Jag kom på att jag hade syltsocker hemma så detta receptet kommer från baksidan på syltsockerförpackningen så man kan säga att det kommer från Dansukker.

225 gram blåbär, färska
150 gram syltsocker
2 cl citronjuice

Lägg en tallrik i frysen (för att senare lätt kunna se om marmeladen är färdigkokt) och placera en glasburk i ugnen på 100°. Blanda sedan ingredienserna i en kastrull. Sätt på plattan och använd en potatisstöt att mosa blåbären. Rör om hela tiden tills marmeladen kokar upp, sänk temperaturen så den kokar lite mindre och fortsätt koka i 5 minuter. Fortsätt mosa blåbären med potatisstöten tills konsistensen blir bra.

Ta ut tallriken och häll en klick marmelad på den, dra sedan skeden genom klicken. Om marmeladen inte rinner ihop är den färdig, om den rinner ihop behöver den kokas en stund till.

Häll upp marmeladen i den varma glasburken och låt den kallna innan den försluts och förvaras i kylskåpet.

Uppdatering 2019-06-05:
Jag testade att blanda i björnbär idag när jag skulle koka marmelad, saknades 100 gram blåbär så det blev istället 125 gram blåbär och 100 gram björnbär. Marmeladen blev lika god om inte godare med den kombinationen.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift