En av mina absoluta favoritinspiratörer är Birgitta Rasmusson, hon var en helt underbar kvinna som hade förmåga att lyfta de som behövde det och som kunde leverera underbara kommentarer. Denna gången fick jag lust att testa göra en butterkaka, eller systerkaka som vissa kallar den. Jag vet själv inte om det är någon direkt skillnad mellan de två, men då Birgitta benämner sin butterkaka då gör jag det med. Vanan trogen använde jag kall degvätska och ändrar i receptet efter hur jag gjorde, i länken finns originalreceptet. Jag hade ingen marsan eller annan vaniljkräm hemma utan fick letat upp ett recept på vaniljkräm på de ingredienser jag hade hemma vilket jag hittade i bloggen “I gott sällskap

25 gram jäst
75 gram smör, rumstempererat
2 dl mjölk
1 tsk kardemumma
¼ tsk salt
½ dl strösocker
1 ägg
7 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Kanelfyllning
50 gram smör
4 mk strösocker
2 tsk kanel

Vaniljkräm
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker

Pensling och glasyr
1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

Smula ner jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Dela smöret i kuber och häll i det tillsammans med socker, ägg, kardemumma och hälften av mjölet därefter arbetas degen smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek, förbered fyllning och vaniljkräm under tiden.

Rör smör, socker och kanel till en jämn smet.

Blanda alla ingredienserna förutom vaniljsockret i en kastrull, vispa i ägget sist så blir det mindre klumpigt. Rör med en visp till allt är blandat. Värm på svag/medelvärme på spisen tills det tjocknar, rör i botten hela tiden så att det inte bränner. Låt kallna i kastrullen och rör sedan i vaniljsockret.

Arbeta degen med resten av mjölet och saltet i bunken, ta upp den på ett mjölat bakbord och knåda den blank. Kavla ut degen till en rektangel (30×45 cm) och bred på kanelsmöret. Rulla samman degen från långsidan, den ska rullas så det blir lite luft mellan lagren så den har lättare att jäsa. Skär rullen i cirka 4 cm breda snitt, smöra en springform och ställ degbitarna glest i formen. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek, sätt ugnen på 200° i detta skede.
Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm och pensla sedan väl med uppvispat ägg (kan kanske bli lättare att pensla först och sedan spritsa i vaniljkrämen i mitten av varje bulle)

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, låt kakan svalna innan kanten tas bort (lättast att ta bort den om kakan inte har kallnat helt). Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsocker i vatten)