Jag gillar barkis, ett bröd som är gott som macka, som tilltugg vid middag eller som rostat bröd på frukosten. Detta bröd har många olika namn, vissa kallar den bergis, visa långfralla och andra vallmolimpa. Men kommer man som jag från västkusten så heter den barkis, inget annat. Receptet hittade jag på Fridas bakblogg som finns på Allt om mat och resultatet blev ett väldigt välsmakande bröd som var väldigt lättarbetat. Bara för att testa tekniken gjorde jag en sexfläta av den ena limpan och degen var riktigt bra att fläta med och som vanligt testade jag att baka med kall degvätska.

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 tsk honung
30 gram mjukt smör
12-13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i resten av ingredienserna, häll i mjölet lite i taget. Knåda på medelhastighet i 8 minuter, täck sedan bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek.

Stjlå ut degen på ett lätt mjölat bakbord, dela i två delar och forma de till limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

Pensla bröden med vatten, strö över vallmofrön och skär snitt i bröden (använd antingen en riktigt vass kniv eller en brödkniv). sätt in plåten mitt i ugnen, kasta in ½ dl vatten i botten av ugnen innan du stänger luckan. Sänk värmen till 225° och grädda bröden i 25-30 minuter och låt de sedan kallna på galler.


image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift