Ett recept från underbara sju sorters kakor som jag testade idag, hade återigen lite övermogna bananer över och ville testa ett annat recept på banankaka. Kaffet gjorde att kakan fick en härlig extra smak och arom och mycket av det beror på valet av kaffe. Jag hade dagen till ära öppnat ett paket Zoégas Summer edition 2019 med toner av honungsmelon och äpple.

100 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer (cirka 400 gram)
½ dl kallt kaffe

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en form som rymmer 1 ½ liter. Vispa smör och socker poröst och tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ner det i äggsmeten. Mosa bananerna och häll i de tillsammans med kaffet.

Häll smeten i formen (eventuellt kan man få fylla formen med hjälp av en sked då smeten är rätt fast i konsistensen. Om formen har mönster så dunka den lätt mot arbetsytan så smeten kommer ner i mönstret ordentligt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och låt den kallna innan den serveras