Idag hade vi gulaschsoppa och till soppa gillar jag att baka baguetter, dessa blev inte direkt fina men de smakade precis så som de skulle. Receptet på dessa baguetter hittade jag på Lindas bakskola, perfekt med lätta bilder att följa. Som alltid bakade jag med kall degvätska och har skrivit ner receptet som jag gjorde det.

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12-13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt salt, olja och sist vetemjölet lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och arbeta den kraftigt i 5 minuter så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar och rulla ut de till baguetter, cirka 35 cm långa, på ett mjölat bakbord. Lägg de på en baguetteplåt eller en vanlig plåt med bakplåtspapper. Skär några sneda snitt i ytan på baguetterna med en vass kniv, pensla med vatten och strö över lite mjöl och eventuellt flingsalt. Låt de jäsa under bakduk i 25-30 minuter, sätt ugnen på 250°.

Grädda baguetterna mitt i ugnen i 13-16 minuter, låt baguetterna svalna på galler under en bakduk för att behålla den knapriga ytan. Förvaras i papperspåse, i plastpåse blir skorpan mjuk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift