Ibland måste man variera maten både för att kunna presentera fler rätter men även för att barnen ska lära sig att man kan inte äta köttbullar och potatismos varje helg. Jag har försökt ett par gånger att få till en bra saftig köttfärslimpa som håller ihop bra och som smakar sådär underbart som en riktigt bra köttfärslimpa gör. Detta receptet hittade jag på matskafferiet.se och resultatet blev en väldigt god köttfärslimpa med gräddsås av skyn.

500 gram köttfärs
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl mjölk
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
en nypa salt
1 – 2 tsk bostongurka
2 msk finhackad lök
1 paket bacon

stekspadet från köttfärslimpan
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 ½ tsk soya
Svart- och vitpeppar
Salt
½ msk lingonsylt
Maizena till redning

Sätt ugnen på 175°, blanda köttfärsen med ströbrödet och rör om väl. Tillsätt ägg, mjölk samt grädde och rör tills det blir en fast smet. Vänd ner lök, bostongurka, svartpeppar, vitpeppar och salt. Låt smeten stå kallt innan du formar den till en limpa, detta för att den blir inte lös och den håller då formen bättre. Linda sedan baconskivor runt så det täcker hela limpan. Lägg limpan i en smord ugnsfastform och sätt den i ugnen i cirka 1 timme.

Används stekspadet från köttfärslimpan och koka upp under omrörning tillsammans med grädde och mjölk. Sänk värmen och tillsätt soya, svart- och vitpeppar samt salt. Låt det småkoka någon minut och tillsätt sedan lingonsylten. Red sedan med maizena till önskad konsistens.

Servera köttfärslimpan med såsen, kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift