När det kommer till efterrättspajer brukar det för oss alltid bli en smulpaj, men idag tänkte jag testa på något nytt. Testa göra en paj som jag aldrig har gjort innan och när jag satt och letade recept hittade jag en massa olika varianter på äpplepaj som vi skulle göra idag. Till slut blev det denna som jag hittade på Allas hemsida.

Pajdeg
100 gram kallt smör
3 msk strösocker
3¼ – 3½ dl vetemjöl
1 litet ägg

Fyllning
100 gram smör
200 gram mandelmassa
1 dl kokosflingor
1 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 ägg
2 – 3 äpplen

Skär smöret i kuber och blanda snabbt med socker och mjöl, tillsätt ägget och blanda tills en degboll bildas. Kavla eller tryck ut degen i en låg ugnsfast form (cirka 24 cm i diameter), nagga pajskalet och låt det stå i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och blanda sedan med riven mandelmassa, kokos, socker och mjöl. Vispa till en slät smet, knäck i ägget och vispa till en jämn smet.

Häll fyllningen i pajskalet, kärna ur äpplena och skär i klyftor, fördela dem i ett fint mönster på fyllningen.

Grädda mitt i ugnen i 25 – 30 minuter och servera med vaniljglass eller vaniljsås

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift