Hösten är tid för äpplen och i år är det verkligen fina äpplen som finns, dessutom har jag tillgång till äpplen via familjen. Lördag och dags att baka något gott till kvällsfikat, jag villa idag ha en paj/kaka med toscatäcke och sökte på nätet. Första resultatet jag fick fram var detta underbara recept från köket.se som är gjort av Tareq Taylor. Kombinationen av en mjuk kaka i botten med äpplen i och en kolasmakande tosca på toppen var helt underbar.

100 gram smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
cirka 2 tsk malen kanel

Toscatäcke
50 gram smör
½ dl strösocker
50 gram mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Värm ugnen till 175° (varmluft), kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, smöra och bröa formen. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker poröst, häll i mjöl, vaniljsocker och till sist smöret och blanda till en jämn smet. Häll i smeten i formen, skala och skär äpplen i klyftor som sticks ner i smeten. Pudra med kanel och grädda sedan i cirka 25 minuter.
Smält smöret och sockret till toscatäcket i en kastrull, rör ner mandel, mjöl och mjölk.
Ta ut formen, höj värmen till 200°, häll toscan över kakan och fördela den jämt över toppen. Grädda i 8-10 minuter tills toscan har fått lite färg. Servera den ljummen med vispgrädde, vaniljsås eller glass.