Jag hade lite äpplen som började se lite småtråkiga ut i skalen som jag var tvungen att ta hand om, vad gör man då…
Bakar och tar med till arbetskompisarna är alltid ett bra alternativ i min bok och så blev det. Här kombineras sockerkaksmet med kanelsmakande äppelbitar och ett frasigt smultäcke och den kommer att serveras med vaniljsås imorgon. Receptet kommer från bloggen recepten.se som drivs av Susanne Jarl.

Sockerkaka
100 gram smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl

Fyllning
4-5 äpplen
3 msk strösocker
3 tsk kanel

Smultäcke
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kardemumma

Smält smöret och låt det svalna, sätt ugnen på 175° och klä en ugnsform på cirka 30x20cm med bakplåtspapper. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och bakpulver tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt det avsvalnade smöret och vetemjölet, blanda antingen på lägsta hastigheten på elvispen eller för hand. Häll i smeten i formen och fördela den över hela.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre klyftor, häll de i en bunke tillsammans med strösocker och kanel. Rör om ordentligt så alla bitar blir täckta med socker och kanelblandningen. Tryck i äppelbitarna i smeten, om det finns socker och kanelblandning kvar i bunken sprids den över äpplena.

Smält smöret eller låt det ligga framme i rumstemperatur så det blir lite mjukt. Blanda vetemjöl, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kardemumma med smöret. Det ska bli en smulig deg, fördela smuldegen över kakan.

Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter.