Ett klassiskt mellanmål jag i veckan såg skymta förbi på antingen Instagram eller Facebook. När jag var yngre hade vi äppelris som mellanmål/kvällsmat och jag var bara tvungen att provlaga denna svenska klassiker. Jag hoppas barnen i familjen gillar det lika mycket som jag gör för det är en perfekt sak att ha i kylen och bara plocka fram där man med hjälp av lite sötare äpplen kan strunta i att sockra. Receptet hade jag liggandes sedan innan, möjligen nerskrivet från mina föräldrar.

3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
fem normalstora äpplen av valfri sort
1 kanelstång
Socker vid behov

Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull (gärna med tjock botten), låt det koka upp och sänk sedan värmen på plattan så grötriset får småkoka i 10 minuter. Skala och skär äpplena i mindre bitar under tiden, häll i äpplen och eventuellt socker och rör om. Låt småkoka i ytterligare 30 minuter, spä med vatten om den blir för tjock under tiden den kokar. Serveras antingen varm direkt eller kall med mjölk och kanel.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift