Dag att testa en ny paj, denna gången från Fredriks fika och då en knäckig äppelpaj. Tillgången på svenska äpplen är fortsatt god och så länge det är så kommer vi att baka äppelpaj. Jag är lite inne i en period där jag gillar knäckiga pajer lite extra, gärna med sirap i så det blir lite kolsmak med i bilden också. Detta receptet gav en väldigt god paj, med toner av kola i smaken, ska definitivt testas igen fast med en annan äppelsort.

150 gram smör
2 dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt

5-6 äpplen
1 tsk kanel
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 175°, skala. kärna ut och klyfta äpplena. Blanda med socker och kanel och lägg i en pajform. Smält smöret i en kastrull tillsammans med socker, sirap och grädde. Blanda ner havregryn och mjöl blandat med bakpulver och salt och rör till en jämn smet. Ta av från värmen och fördela smeten över äpplena i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun. Serveras ljummen med vaniljglass eller vaniljsås

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift