Hösten är verkligen äppeltid och en härligt frasig äppelpaj kan ju aldrig bli fel till kaffet en lördagskväll. Denna paj är ett hopkok av lite olika recept och tankar men pajdegen kommer från ICA och fyllningen är gjord lite på måfå på vad som gick i formen. Jag hittade stora fina Aroma äpplen som jag hade i fyllningen och istället för vanligt strösocker hade jag i muscovadosocker i pajen. det blev en härligt knäckig smak i pajen.

Pajdeg
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
½ tsk malen kanel
1 krm salt
275 gram kallt smör
1 – 5 msk kallt vatten

Fyllning
2 – 3 äpplen
5 tsk muscovadosocker
2 tsk vetemjöl

Blanda mjöl, socker, kanel och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och häll i, nyp ihop allt med fingrarna, tillsätt vatten om degen är för torr (jag struntade i den delen) och knåda snabbt ihop degen. Platta till degen och svep in den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.

Dela degen i två delar och kavla ut den ena hälften på ett mjölat bord tills den är 3 – 4 mm tjock, flytta över den till pajformen (cirka 20 cm i diameter) och tryck till den runt kanterna så den verkligen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig deg.

Sätt ugnen på 200°, skala, dela, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda sedan mjöl och socker och häll i botten på pajskalet. Fördela äpplena fint över degskalet och kavla sedan ut resterande deg tills den är 3 – 4 mm tjock. Skär jämnbreda remsor av degen och fläta ett lock över pajen.

Vispa upp ett ägg och pensla pajen innan den gräddas i nedre delen av ugnen i 30 – 40 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift