Muffins med smak av äpple och kardemumma till det en härlig smulig topping som smakar kanel och som bryter av texturen. Dessa muffins blev verkligen lyckade och kommer att bakas fler gånger framöver, receptet hittade jag på köket.se och receptet kommer från Roy Fares bok Sweet! I boken har Roy samlat 50 av sina favoritrecept när det kommer till desserter och sötsaker. Roy är en av mina favoritbagare då jag tycker han bakar intressanta saker, saker som kanske inte alltid är så enkla men med hjälp av hans recept fungerar det hur bra som helst att baka.

100 gram smör
2 ägg
260 gram strösocker
420 gram vetemjöl
6 gram vaniljsocker
15 gram bakpulver
10 gram malen kardemumma
3 dl mjölk
3 äpplen

Havrecrumble
75 gram smör
85 gram strösocker
60 gram havregryn
7 gram kanel
30 gram vetemjöl

Sätt ugnen på 180°, smält smöret och vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. rör ner lite i taget av de torra ingredienserna växelvis med mjölken. Blanda tills det blir en slät smet, rör sedan ner smöret och blanda väl till en jämn smet. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt (eller använd dig av dubbla muffinsformar på en vanlig plåt), skala, dela och kärna ur äpplena, skör de i klyftor. Fyll muffinsformarna till ¾ och tryck ner 2 äppelklyftor i varje muffinsform.

Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till en smuldeg, fördela smuldegen över muffinsen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift