Ett härligt recept på blåbärsmuffins som blir härligt fluffiga och mjuka inuti men samtidigt med en bra skorpa upptill. Receptet hittade jag på Zeinas kitchen när jag letade recept, det var äldsta dottern som ville baka blåbärsmuffins och då kan ju inte pappa neka henne till att göra det. Dessa ska göras som stora muffins, men jag har bara en muffinsform med stora muffins så vi minskade volymen och fick ut 24 muffins istället.

2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl mjölk
1 dl rapsolja
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
3 tsk bakpulver
2 ½ tsk vaniljsocker
3 ½ dl blåbär (färska eller djupfrysta)

Sätt ugnen på 200°, placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt (jag tog mindre formar och dubblade antalet muffins till 24). Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt och pösigt, blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en annan skål. Vänd i mjölk och rapsolja i äggblandningen, sikta i de torra ingredienserna och vänd runt försiktigt. Därefter vänds blåbären i försiktigt så de inte går sönder (spara lite blåbär till garnering), smeten ska vara tjock och kladdig.
Jag använder alltid en glasskopa för att lättare få i smeten i formarna, speciellt när den inte är lätt att hälla direkt från bunken. Garnera med lite blåbär, om du vill strö på lite socker eller kanel.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna en stund innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift