Jag sitter och letar recept både på lediga stunder men även när jag ska baka för att hitta ett recept snabbt, idag var det en sådan situation. Söndag och inga frallor i frysen till frukosten till veckan, fram med telefonen och börjar leta efter recept på frallor, jag tror jag sökte på “Fantastiska frallor” eller om det var “Underbara frallor” och i flödet hittade jag dessa från bloggen Amandas bakblogg. Receptet var redan på kall degvätska och på 25 gram, perfekt för lång jästid, tyvärr startade jag bakningen lite väl sent på grund av att jag var tvungen att laga fixa kvällsmat till familjen. Men men, de var gräddade och klara i stort samtidigt som barnen skulle nattas så det blev bra till slut. Jag valde att ha sesamfrö på toppen då jag gillar smaken de ger till frallorna.

5 dl vatten (eller mjölk)
25 gram jäst
720 gram vetemjöl (jag valde vetemjöl special)
50 gram mjukt smör
2 tsk salt
1 msk strösocker

Smula ner jästen i en bunke, häll på vatten och rör om tills jästens lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och mjöl, kör degen i maskinen tills allt smör in inknådat, knåda degen sedan i cirka 10 minuter för att få fina glutentrådar och en mjuk, smidig och elastisk deg. Täck med bakduk eller folie och jäs till dubbel storlek.

Dela degen i 12 delar, rulla till runda bollar som placeras på en plåt med bakplåtspapper, låt de jäsa i 40 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250° en bra stund innan frallorna ska gräddas så ugnen blir ordentligt varm. Pensla frallorna med uppvispat ägg (eller om man föredrar det mjölk) och toppa med valfria frön (det går lika bra att låta frallan vara utan topping och bara uppvispat ägg.

Grädda i 10-15 minuter, kolla med termometer så de är färdiga (96-98° innertemperatur) och låt de sedan svalna på plåten.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift