Vitkålsfräs med kyckling

Fortsatt semester och varmt vilket innebar att jag ville laga något snabbt och lätt, valet föll på vitkålsfräs från Fredriks fika. Då två i familjen har lite svårt för kryddstark mat valde jag bort chiliflakes och kryddade enbart med salt och peppar. Reaktionen blev blandad, minsta dottern och jag gillade rätten men frun och äldsta dottern gjorde inte det.

400 gram nötfärs (jag använde kycklingfärs istället)
400 gram riven vitkål
400 gram grovt rivna morötter
1 skivad rödlök (jag finhackade löken)
1-2 tsk chiliflakes
2 msk soya

Fräs färsen i lite olja i en stor stekpanna eller gryta tills den börjar bli klar, tillsätt vitkål, morötter och rödlök och fräs på rätt hög värme medan du rör om så att det inte bränns fast. Fräs 5-10 minuter tills vitkålen och morötterna är mjuka fast fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt chiliflakes (valfritt), soya och smaka av med salt och svartpeppar.




Biff med bambuskott och champinjoner

Det var planerat tacos i helgen och jag tog fram ett paket köttfärs från frysen, när paketet hade tinat visade det sig vara strimlad lövbiff istället. Det blev en runda till lokala butiken för att köpa köttfärs och idag fick jag använde den strimlade biffen istället. Jag var sugen på biff med bambuskott men jag ville ha en lite tjockare sås än i det receptet jag redan har här. Efter lite letande hittade jag detta receptet på matklubb.se.

500 gram lövbiff
1 burk bambuskott (ca 400g)
1 stor burk champinjoner (ca 400g), jag valde färska champinjoner istället
1 liten gul lök
1 bit purjolök (2-3 dm)
1½ msk kinesisk soja (mörk soja)
1 – 1½ tsk salt
½ msk strösocker
3 – 4 dl vatten
½ tärning köttbuljong (alt. 1 tsk glutamat )
Eventuellt 1 – 2 tsk sambal oelek
1 msk potatismjöl till redning

Marinad:
1 msk japansk soja (ljus soja)
½ tsk sal
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
1 msk vatten
1 msk olja

Strimla köttet, marinera köttet genom att blanda strimlorna med en ingrediens i taget. (se under rubriken marinad). Japansk soja, salt, vitpeppar. Potatismjölet pudras över köttet, rör om och häll därefter över vatten och olja. Obs: det är viktigt att blanda köttet med potatismjölet före man tillsätter oljan. Låt stå cirka en halvtimme. (Marinaden gör köttet mörare).

Strimla purjolöken, skär löken i grova bitar, skölj bambuskotten i vatten (jag valde att strimla bambuskotten med). Allt ska vara förberett när du börjar tillaga.

Hetta upp en wok (jag gjorde rätten i min gjutjärnsgryta med bra resultat), häll i lite olja och låt woken bli het. Woka lite kött i taget (2-3 omgångar) annars vätskar det för mycket och köttet blir kokt istället. Ta upp köttet på ett fat.
Häll i lite ny olja och woka purjolöken, löken, svampen och bambuskotten. Tillsätt soja, socker och vatten. Smula i buljongen. Smaka och tillsätt mer salt om du önskar. Vill du ha en kryddstarkare rätt kan du tillsätta 1-2 tsk sambal oelek eller efter smak. Blanda ut 1 msk potatismjöl i lite vatten och red av ”grytan”. Häll ner köttet och värm på alltihop.

Servera med jasminris.




Fluffiga plättar

Sommar, semester och barnen har sommarlov, vad kan man göra som är både gott och någorlunda enkelt? Barnen ville idag ha pannkakor till middag men jag ville testa göra något nytt och jag såg detta receptet på Facebook under helgen. Så det fick bli fluffiga plättar från Lindas Bak- & matskola, hon kallar de pannkakor men jag föredrar att kalla de plättar *(de ser visserligen ut som amerikanska pannkakor). Extra viktigt att vispa äggvitan hårt och sedan vända in den i smeten försiktigt.

2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 ägg (dela vitan och gulan)

Vispa ihop vetemjöl, salt, bakpulver och mjölk i en bunke, separera äggvitorna och äggulorna från varandra. Tillsätt gulorna i smeten och blanda, vispa sedan äggvitorna till en vitt, hårt skum. Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten, det är de uppvispade äggvitorna som gör att pannkakorna blir fluffiga under stekningen. Värm upp en stekpanna på medelvärme, smält en klick smör i den. Dosera smeten till rundar i stekpannan och låt plättarna steka någon minut på varje sida, tills de får en gyllenbrun färg. Servera gärna med vispgrädde och bär eller sylt.




Kyckling med broccoli och bambuskott

En egen kreation blev dagens lunch här hos oss, en kreation där jag gick mot det kinesiska köket samtidigt som jag hade i det som fanns hemma. Basen är strimlad kyckling, champinjoner och bambuskott som här får sällskap av vattenkastanjer och broccoli. Då jag hade lokalt odlad broccoli skar jag även stammen i bitar och lät den stekas tillsammans med den strimlade kycklingen.

750 gram strimlad kycklingfilé
1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
180 gram champinjoner
250 gram broccoli
2 msk kinesisk soja
1 röd paprika

Skiva champinjoner och paprika, stek i gjutjärnsgryta på hög värma för att minska ner mängden vätska. När champinjonerna börjar få färg hälls de och paprikan upp i en skål, fräs den strimlade kycklingen på hög värme så den får lite färg. Under tiden dela broccolin i mindre buketter och skiva stammen. När kycklingen fått färg hälls den skivade stammen i och får steka med tills kycklingen är genomstekt. Häll tillbaka champinjoner och paprika samt vattenkastanjer och bambuskott. Häll på sojan och låt allt koka upp, späd med lite vatten för att få till en sås och när det kokar upp igen hälls broccolibuketterna i, de ska bara koka med ett par minuter så de har lite krispighet kvar. Servera med basmati- eller jasminris




Kycklingfilé i gräddsås

Söndag och dags att fixa med mat både till lunchen och matlådor att ha till jobbet. Då vi hade en dag med massa måsten ville jag ha en lättlagad rätt, här kokar kycklingfilén klart i såsen efter den fått lite färg. Hela familjen gillade rätten och såsen blev riktigt bra, smakrik och perfekt i konsistens.

4 kycklingfiléer
1 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
3 dl vatten
2 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Blanda japansk och kinesisk soja i en påse, lägg ner kycklingfiléerna och massera in sojan i kycklingen. Värm en gjutjärnsgryta (eller en stekpanna med höga kanter) och häll i smör, stek kycklingfiléerna tills de fått lite färg. Blanda vatten och fonden och häll sedan den över kycklingfiléerna, sänk värmen lite och låt kycklingfiléerna sjuda i cirka 10 minuter. Ta upp kycklingfiléerna och lägg de på ett fat, blanda vetemjöl och ungefär hälften av vispgrädden. Häll i blandningen tillsammans med resten av vispgrädden, låt allt koka upp och sjud sedan under omrörning i ett par minuter. Lägg i kycklingfiléerna och sjuda i cirka 5 minuter, kolla med en köttermometer att kycklingen är färdig (den ska vara minst 72° på i den tjockaste delen). Servera med ris och grönsallad.




Krämig kycklingpasta med champinjoner och vitkål

En enkel men smakrik pastarätt fick det bli idag, här samsas smakerna av vitkål, svamp, champinjoner och dijonsenap i såsen med kycklingfärsen. Att ihopsatt efter eget huvud av det som fanns hemma och det blev en rätt hela familjen gillade. Gjorde en rätt stor omgång så det blev även över till matlådor.

750 gram kycklingfärs
180 gram champinjoner
cirka 200 gram vitkål
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche

Hacka löken och stek den i olja tills den börjar bli mjuk och lite genomskinlig, under tiden kvartar eller halveras champinjonerna och steks tillsammans med löken när den blivit mjuk. Stirmla vitkålen och stek den tillsammans med lök och champinjoner tills den med börjar bli lite mjuk. Häll upp i en bunke och stek kycklingfärsen på hög värme, när färsen är genomstekt hälls lök, champinjoner och vitkål tillbaka. Häll på fonden och crème fraiche, låt koka upp och häll sedan i vispgrädde och dijonsenap. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med valfri pasta.