Focaccia med flingsalt

Jag har länge funderat på att göra focaccia och då göra det som en del av dukningen med massa dekorationer på, men jag har alltid glömt göra en provbakning först. Nu tänkte jag till midsommar servera focaccia och då gäller det ju att testa sig fram redan nu, detta recept har jag haft liggande ett tag av två olika anledningar. I ingressen skriver Fredrik Nylén i sin blogg Fredriks Fika att det är det bästa recept på focaccia han har testat och receptet kommer från Paul Hollywood. Paul är en av domarna i Hela England bakar och en av mina stora inspirationskällor till att testa på att baka bröd. Jag gjorde en enkel variant idag med bara havssalt som smaksättning och det blev jättegott. Målet är att göra en utsmyckad och dekorerad till midsommar och jag kommer testa lite olika varianter framöver till den stora dagen.

25 gram jäst
400 gram kallt vatten
500 gram vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja

Smula degen i en bunke och rör ut med vattnet, tillsätt mjöl, salt och olivolja (jag tillsatte saltet efter 5 minuters arbete med degen) och arbeta degen i cirka 10 minuter i maskinen (eller för hand tills du får en elastisk deg). Degen ska vara riktigt kladdig. Täck bunken med platsfilm och låt den jäsa i 1 timme.

Häll 2-3 msk olivolja i en form på cirka 25×30 cm och häll degen i formen. Vänd degen 4-5 gånger i oljan och platta sedan ut den så den täcker botten. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek (1 – 1 ½ timme)

Sätt ugnen på 225 °, häll lite olja på toppen av degen, använd fingertopparna och tryck ner i degen ett par gånger så det blir 20 hål i degen. Tryck ner rosmarinkvistar i hålen (jag hade ingen rosmarin utan körde utan) och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter, servera gärna varm med lite olivolja till.




Kycklingragu med krämiga champinjoner

Att servera en ragu med potatismos var nytt för mig men resultatet blev väldigt lyckat, kombinationen med en krämig kryddig sås och kyckling till potatismos blev perfekt. Till fördelarna hör även att rätten var väldigt lättlagad, det mesta skötte sig själv när man väl fått i alla ingredienserna. Jag hade ingen kycklingbuljong så det fick bli grönsaksbuljong istället, att kunna alternera och ändra lätt i receptet är det som jag älskar med matlagning. Bakning känns som svårare att alternera då det handlar en del om kemi när man behöver ha koll på andelen vatten kontra jäst, mjöl och salt. Jag håller på och experimenterar lite med en del brödrecept men inget har blivit bra än tyvärr. Receptet till denna fina ragu kommer från Marley Spoon, ett företag som levererar matkassar direkt hem till dörren.

500 gram fast potatis (jag valde fast potatis då jag tycker moset håller ihop bättre då)
1 lök
300 gram färska champinjoner
Persilja
800 gram strimlad kycklinglårfilé
1 kyckling buljongtärning
2 dl crème fraiche

Skala och dela potatisen och koka den samtidigt som du gör ragun. Skala löken och hacka den i lagom stora bitar, halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på deras storlek) och finhacka persiljan. Stek löken och champinjonerna i en medelstor panna (jag valde min gjutjärnsgryta) tills champinjonen släppt sin vätska, tillsätt köttet och stek till det får lite färg. Häll i 2 dl vatten som har blandats med buljongtärningen och låt rätten sedan sjuda i 5-7 minuter (tills vätskan reduceras till hälften). Häll i crème fraiche och krydda med salt och peppar, låt såsen småkoka tills den är lagom krämig. Smaka av den med salt, peppar och strösocker innan den serveras med potatismoset.